Назад до всіх новин

До Миколаєва з робочим візитом прибула директорка Бюро кризових ситуацій ПРООН

Опубліковано 11.09.2024

Сьогодні, 11 вересня, до Миколаєва з робочим візитом прибула директорка Бюро кризових ситуацій ПРООН Шоко Нода. Делегація відвідала Національний університет імені В.О. Сухомлинського, який був значно пошкоджений ворожими ракетами, та провела робочі наради в Офісі відновлення і Туристично-інформаційному центрі. 

Найстаріший університет Миколаївської області чотири рази зазнавав ракетних обстрілів, два з яких були безпосередньо по його території. П’ять ракет значно пошкодили головний корпус будівлі, зруйнувавши верхні поверхи та поцілили у фундамент другого корпусу. Через це половину будівлі довелося повністю розібрати. Саме з цією роботою і допомагає ПРООН. 

Сьогодні в нас в гостях пані Шоко Нода, яка перевіряє хід нашої співпраці з ПРООН. Завдяки спільній роботі ми працюємо не лише в м’яких проєктах з розвитку особистостей і допомоги нашим школам та соціальним закладам, а також і в такому хардовому проєкті, як розбір зруйнованих будівель. Щоб відновити пошкоджені будівлі, ми спочатку маємо їх розібрати, а це дорого коштує. Ми не можемо дозволити собі зробити це з бюджету міста. Тому звернулися до ПРООН і зараз разом працюємо над цим.

Олександр Сєнкевич, міський голова Миколаєва

Після розборів пошкоджених або зруйнованих об?єктів будівельне сміття буде повторно перероблене на будматеріали для подальшого використання. Окрім того, зазначив мер, місто працює з урядом Японії, організацією JICA та ПРООН над створенням сміттєпереробного заводу для будівельного сміття. Він буде переробляти його на вторинні будівельні матеріали, які використовуватимуться при відновленні Миколаєва.

Ми займаємося не тільки вивозом та розбором сміття, а й приділяємо значну увагу його переробці. Ми розбираємо все сміття на те, що можна повторно використати і те, що є просто сміттям та підлягає утилізації. Крім того, ми підтримали побудову першого центру з переробки сміття в Київській області. Вважаємо, що програма з переробки сміття - це тільки перший етап програми відновлення України. Тобто ПРООН залишається з вами на шляху до відновлення.

Шоко Нода, директорка Бюро кризових ситуацій ПРООН Шоко Нода

В Офісі відновлення та розвитку Миколаївської громади мер Олександр Сєнкевич та начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім розповіли делегації про внесок Миколаєва і його хоробрих мешканців в зупинення наступу на Південь України. Також нагадали про актуальні проблеми міста й області. Подякували за підтримку миколаївців у важкі часи та запросили до подальшої співпраці.

Наостанок у Туристично-інформаційному центрі для керівництва ПРООН провели презентацію спільних проєктів, які вже вдалося реалізувати, та тих, що перебувають в роботі.