Назад до всіх новин

МКП «Миколаївводоканал»

Місто доброчесності: експерти презентували результати перевірки «Миколаївводоканалу»

Опубліковано 05.03.2024

Ефективне, прозоре, підзвітне. Місто прагне стати взірцем з впровадження кращих практик доброчесності у співпраці з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу. Однією з таких практик Оцінка доброчесності найбільших комунальних підприємств.

За ініціативи міського голови, минулого року розпочали аналіз першого з них - МКП «Миколаївводоканал». Протягом останніх 6 місяців експерти міжнародної компанії Делойт Україна провели оцінку 87 індикаторів у 9 ключових сферах діяльності. 

Зокрема, аналізувалися такі сфери: «Загальне управління», «Послуги», «Комунікації», «Люди», «Корпоративне управління», «Етичні аспекти», «Фінансово-економічний блок діяльності», «Управління активами», «Публічні закупівлі».

5 березня вони презентували результати своєї роботи.

Відкриваючи захід, Посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен зазначив, що це є важливий проєкт не тільки для Миколаєва. Його впровадження засвідчує, що міська влада дійсно прагне підвищити свою відкритість і прозорість. Це враховують та дуже цінують міжнародні донори, з якими активно співпрацює місто. Окрім цього, такі ініціативи мають значення й для данського суспільства – наші друзі мають змогу бачити, що надана допомога використовується ефективно та за призначенням.

«Дехто каже, що Європа втомилася від України. Але це точно не стосується Данії. Ми допомагали, допомагаємо і будемо допомагати. Миколаїв може розраховувати на нас», - підкреслив Олє Егберг Міккельсен.

А голова Антикорупційної ініціативи ЄС Аллан Паг Крістенсен зазначив: 

«Спільно з Миколаєвом EUACI працює з 2022 року. З самого початку у нас була спільна мета створити найкращі практики відновлення у Миколаєві. Оцінка доброчесності «Миколаївводоканалу» – не випадковість. Всі відома проблема нестачі чистої води у місті. Саме тому, ми розуміємо, що підприємство потребуватиме великих інвестицій у найближчі місяці та роки. Багато з них, ймовірно, будуть профінансовані міжнародними донорами. Тому для такого підприємства, як «Миколаївводоканал», важливо будувати довіру та демонструвати доброчесність і прозорість у своїй роботі».

У свою чергу, мер Миколаєва Олександр Сєнкевич наголосив: довіра суспільства, наших партнерів є надзвичайно важливою. Тому місто працює над впровадженням найкращих світових антикорупційних практик та зміною конкретних процесів.

«Хочемо виявити проблемні місця, аби підвищити ефективність наших комунальних підприємств. Ми врахуємо усі рекомендації та спільно з партнерами розробимо дорожню карту мінімізації ризиків. Такий шлях трансформації чекає на інші комунальні підприємства – «Миколаївелектротранс» та «Миколаївоблтеплоенерго», - зазначив Олександр Сєнкевич.

За його словами, поставлено завдання виправити певні недоліки не пізніше, ніж через 3 місяці.

«Це вже не зупинити. Хто проти змін, тому не місце в нашій команді», - наголосив Олександр Сєнкевич.

Відзначимо, що відповідно до оцінки експертів  «Миколаївводоканал» має значний потенціал для подальшого розвитку, підвищення ефективності діяльності та впровадження кращих практик доброчесності.

Звіт доступний двома мовами - англійською та українською. З ним можна ознайомитись за посиланням